Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Βρετανοί αστυνομικοί στη Ζάκυνθο

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τουριστικής παραβατικότητας, δημιουργείται το αναγκαίο κλίμα για να νομιμοποιηθεί η εφ' όλης της ύλης συνεργία ανάμεσα στις αστυνομικές και ασφαλίτικες υπηρεσίες

Βρετανοί αστυνομικοί επί το έργον. Οι «διακρατικές συνεργασίες» ανάμεσα στις κατασταλτικές υπηρεσίες μόνο θετικές εξελίξεις δεν προοιωνίζονται για το λαό

Associated Press

Βρετανοί αστυνομικοί επί το έργον. Οι «διακρατικές συνεργασίες» ανάμεσα στις κατασταλτικές υπηρεσίες μόνο θετικές εξελίξεις δεν προοιωνίζονται για το λαό
Σε νέα πεδία εξαπλώνεται η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις αντίστοιχες βρετανικές υπηρεσίες, δημιουργώντας το απαραίτητο κλίμα που θα νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού μια εφ' όλης της ύλης συνεργία σε κατασταλτικές δράσεις με στόχο το λαϊκό κίνημα. Μετά τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιαρντ, Βρετανοί αστυνομικοί από το Ντέβον και την Κορνουάλη ήρθαν στην Ελλάδα για να συνδράμουν τους Ελληνες συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση Βρετανών τουριστών οι οποίοι προβαίνουν σε παραβατική συμπεριφορά σε παραθεριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, «αξιωματικοί της Αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης πραγματοποιούν επίσκεψη στη Ζάκυνθο ύστερα από πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών. Οι τρεις αξιωματικοί, μεταξύ αυτών και ο αστυνομικός διευθυντής Barry Marsden, είναι ειδικοί σε θέματα τήρησης της τάξης και αντιμετώπισης περιστατικών σεξουαλικής παραβατικότητας».

Οι αστυνομικοί αυτοί, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, θα συμμετάσχουν σε συνέδριο Ελλήνων συναδέλφων τους, όπου «θα ανταλλάξουν απόψεις και θα μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με θέματα συμπεριφοράς νεαρών Βρετανών παραθεριστών. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στην πρακτική αντιμετώπιση περιστατικών λόγω υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών». Επίσης, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι Βρετανοί αστυνομικοί θα δώσουν πιστοποιητικά γλωσσομάθειας (!!!) στους Ελληνες συναδέλφους τους που συμμετείχαν σε ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε με χορηγία της βρετανικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα περιελάμβανε εξάσκηση διαπολιτισμικής κατανόησης και μελέτη περιπτώσεων».

Το όλο θέμα της συμμετοχής των Βρετανών αστυνομικών στην αντιμετώπιση της τουριστικής παραβατικότητας στη χώρα μας είναι βέβαιο ότι δεν περιορίζεται σε ένα συνέδριο ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών. Τα ερωτήματα γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση πληθαίνουν, με δεδομένο ότι στα τέλη Ιούνη ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, δήλωνε, με αφορμή επεισόδια που προκαλούν Βρετανοί τουρίστες στο Λαγανά της Ζακύνθου, ότι Βρετανοί αστυνομικοί θα «συνδράμουν» το έργο της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρέσβης δεν έδωσε τότε περισσότερες λεπτομέρειες για το εύρος αυτής της συνδρομής. Ασφαλείς, όμως, πληροφορίες λένε πως πρόθεση των αρχών της Βρετανίας είναι οι αστυνομικοί τους να έχουν - μαζί με την Ελληνική Αστυνομία - ενεργό ρόλο στην αστυνόμευση τουριστικών περιοχών που επισκέπτονται συμπατριώτες τους.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί διαψεύστηκαν και τότε από την ελληνική πλευρά. Από τις εξελίξεις όμως επιβεβαιώνεται ότι η όλη επιχείρηση προχωράει κανονικά και η όποια διάψευση γίνεται για να συγκαλυφθεί το μέγεθος της προωθούμενης συνεργασίας. Αλλωστε, στην ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας παρατίθεται δήλωση του Βρετανού πρέσβη, ο οποίος επαναβεβαιώνει «τη θέληση της βρετανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα τήρησης της τάξης από νεαρούς Βρετανούς παραθεριστές». Στενή συνεργασία χωρίς την ποικιλότροπη εμπλοκή της βρετανικής αστυνομίας στο έργο των ντόπιων αστυνονομικών και ασφαλίτικων υπηρεσιών, με διευρυμένο πεδίο δράσης, ασφαλώς δε νοείται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ